Född 1896-02-24. [1]
Död 1918-04-28. [1]

Levnadsbeskrivning



ur: Svenska Adelns Ättartavlor, del VI. Gustaf Elgenstierna. (Facsimilupplaga 1998).
Lars Adolf, född 1896 24/2; student i Helsingfors 1914 13/5; elev vid tekniska högskolan därstädes samma år; deltog i Finlands frihetskrig; stupade 1918 28/4 ogift i Jaala; erhöll efter sin död FFrK4kl.
¥

från Teknologföreningens hemsida:
I Teknologföreningens led stå många platser tomma efter dödens rika skörd den blodiga våren 1918. Många av de bästa och ädlaste kamraterna, av dem, som icke tvekade att offra sig utan städse stodo i det främsta ledet, äro borta.
Ogynnsamma omständigheter fogade att Lars Prytz icke långt tidigare än fallet blev gjorde krigaryrket till sitt. Hans båg stod alltid dit ned till bataljonen i Tyskland, men en äldre bro er befann sig förut där, och de ryska myndigheterna hade redan ägnat hans närmaste en pinsam uppmärksamhet. Endast hänsynen till vad som måhända kunde drabba dem avhöll honom från att resa.
Händelsernas utveckling under hösten 1917 visade honom, vilken väg han hade att gå. Han förstod, att friheten skulle köpas dyrt och han anade, att han själv skulle bliva ett av offren. Några avskedsord, burna av en vemodig humor, vilka ett halvår senare nådde hans närmaste kamratkrets, voro skrivna någon av de första dagarna i november. Ända från den tiden tänkte och handlade Lasse Prytz som en soldat, och då tillfälle till vapenövningar vid den s.k. krigsskolan i Vindala erbjöds, var han den första att ställa sig i ledet.
Tre veckor av hårt arbete under jägarebefäl förvandlade soldaten till underofficer, och den historiska söndagen, då maningen till kamp gick ut över Osterbottens bygder, återfinna vi honom, i spetsen för en grupp av Vörå skola.
Nu följer en härlig tid av mannamod och dådkraft. Fosterlandet växer med varje dag som går. By lägges till by, socken till socken. Ylistaro, Ilmajoki, Kristinestad, Vilppula, Ruovesi se där orter vid vilka Lasse Prytz är med och går segrande fram Härefter får han visa prov på mod och rådighet i den fåtaliga skara, som har att försvara fronten Vilppula-Ruovesi, medan den vita huvudarmén utbildas i norr.
Efter några veckors fälttjänst kallas emellertid vöråtruppen tillbaka för att njuta en välbehövlig vila och fortsätta utbildningen. Men arbetet bakom fronten tillfredsställer icke Lasse Prytz. Några få dagar efter det han återkommit till Vörå, befinner han sig redan på väg till en ny front, som deltagare i en expedition med uppgift att taga sig fram till den nyländska kusten med vapen och ammunition. Företaget uppgives dock efter 12 timmars fruktlös strid vid Heinola. Efter detta måste Lasse Prytz finna sig i att för någon tid lämna fronten. Han kommenderas som plutonchef till St.Mickels II:dra bataljon och får i uppdrag att öva in det uppbådade manskapet.
Den tredje april är bataljonen stridsfärdig och avgår till Mouhu, där ställningskriget är i full gång med artilleri på ömse sidor. En dag går det hetare till än vanligt. Krevaderna falla täta in mellan gårdarna i den vita linjen. Brinnande byggnader vittna om, att det icke sker förgäves. Lasse Prytz träffas av en skärva i ryggen, slås halvt bedövad till marken men undkommer denna gång oskadd.
Under tiden har frammarschen börjat i väster och öster. Som en lavin bryter den vita bären fram med ständigt växande styrka. Nya krafter sluta till i de befriade bygderna. Även den savolaxiska armén sätter sig i rörelse söderut. Det röda motståndet brister sönder och faller tillhopa. Blott på några få punkter suger man sig ännu fast med förtvivlans desperation. Men målet - friheten ses redan skymta. Lars Prytz fick aldrig nå det; han föll i spetsen för sin pluton vid stormningen av Mäkelä by i Jaala den 28 april 1918.
Lars Adolf Prytz föddes den 24 februari 1896. Efter att hava blivit student 1914 från Nya svenska läroverket studerade han vid Tekniska högskolan i Helsingfors. Han hade för avsikt att ägna sig åt skeppsbyggeri och stod i begrepp att taga sin examen, då kriget slöt hans bane.
Det var som student och teknolog Lasse Prytz blev känd och uppskattad i kamratkretsen. Han förstod, att på ett så lyckligt sätt i sin person förena den glada studenten med den målmedvetna framtidsmannen. Han ställde höga krav på sig själv och skötte sitt arbete med ett allvar och en energi, som med tiden hade fört honom långt på den bana han gjort till sin. Teknologföreningen underlät icke att taga vara på hans intresse och förmåga. Under det sista året satt han som ledamot i föreningens styrelse och skötte därvid den arbetsdryga befattningen som kassör.
Det kändes så tungt för oss hans kamrater, då vi emottogo budskapet om hans hjältedöd. Det var någonting ofattbart att för alltid hava mistat honom, som ännu så nyss stod mitt ibland oss uppfylld av friskt livsmod och vackra framtidsplaner. Vi, som fått dela hans stora, varma vänskap, hade förlorat något av det bästa vi ägde. Hans plats i kamratkretsen skall alltid förbliva tom.
Lasse var icke allenast en god krigsman och en god kamrat, han var även en god son. Om hans förhållande till mor och syskon ville vi använda språkets vackraste och vekaste ord. Därom skulle förtäljas så, som endast han själv hade kunnat göra det. Må sorgens bitterhet förmildras av stoltheten över att hava fostrat en sådan son.
Lasse Prytz korta saga bar den äkta manlighetens drag: Stolt gick hans färd genom livet, stolt var hans död för fosterlandet

Erik Nyberg.

 
Lars Adolf Prytz. Född 1896-02-24. [1] Död 1918-04-28. [1] f Lars Knut Prytz. Född 1840-12-29 i Helsingfors, Finland. [1] Död 1910-09-20 i Helsingfors, Finland. [1] Lagman.
ff Lars Olof Prytz. Född 1793-07-04 i Åbo, Finland. [1] Död 1868-08-07 i Bodom, Finland. [1] fff Anders Johan Pryss (adlad och adopterad Prytz). Född 1752-04-17 i Åbo, Finland. [1] Död 1824-11-25 i Åbo, Finland. [1]
ffm Hedvig Maria von Mell. Född 1772-05-09 i Åbo, Finland. [1] Död 1863-07-02 i Åbo, Finland. [1]
fm Helena Rosalia Franzén. Född 1811-09-30. [1] Död 1851-06-06 i Helsingfors, Finland. [1] fmf Johan Zakrisson Franzén. Kommersråd i Uleåborg, Finland.
fmm Hedvig Gustava Roos.
m Agnes Amanda Tavaststierna. Född 1859-09-19 i Kuopio, Finland. [1] mf Fritiof Alarik Tavaststierna. Generalmajor.
 
 
mm Selma Vilhelmina Lucander.  
 

Källor

  1. Svenska Adelns Ättartavlor, faksimilutgåva, 1998

Personregister    Efternamnsregister    Ortsregister