Soldat.
Född 1776-02-22 i Vimmerby sfs (H). [1]
Döpt 1776-02-23 i Vimmerby sfs (H). [1]
Faddrar: Lars Hillman. Christjern Berg. Anna Stina Kinborg. Catharina Link.
Död 1839-04-10 i Vimmerby sfs (H). [2]
Dödsorsak: Flussfeber.

Levnadsbeskrivning



Inledning

Under Magnus Jonsson Hoffmans levnad skulle många omvälvande händelser ske, inte bara i Sverige, utan även i resten av världen. Hans födelseårs viktigaste händelse var den amerikanska revolutionen, 1776, då delar av nordamerika frigjorde sig från England, vilket på sikt skulle ge en annan uppfattning om människors fri- och rättigheter, även för de fattigastes. Ett drygt decennium efter den amerikanska självständighetsförklaringen utspelade sig den franska revolutionen, som i förlängning gav Europa Napoleon, vars krig ändrade stora delar av Europas karta, inte minst de svenska områdena skulle komma att undergå stora förändringar. Den stora utflyttningen till nordamerika från Småland hade ännu inte kommit igång, varför de händelser Magnus kom att deltaga i skedde på något närmare platser.

Sverige var under denna tid ett av europas fattigaste länder och låg i ständiga fejder med sina grannar Danmark och Ryssland, men även andra europeiska länder som Frankrike och Tyskland. Kungen, Gustav IV Adolf, var emot den franska revolutionen, varför de diplomatiska kontakterna brutits 1804, och krig förklarats 1805. Den 10 maj 1809 avsattes Gustav IV. Man hoppades på fred och en frivillig union med Norge. På kontinenten härjade Napoleon, vars landsman Jean Baptise Bernadotte utsågs till svensk kronprins 1810 för att 1818 bli kung över Sverige och Norge som Karl XIV Johan. I stället för att bli en allierad till Frankrike, som Napoleon hoppats, vände sig Bernadotte emot Napoleon. Under den tid mellan 1807 och 1817 Magnus var soldat förlorade Sverige Finland, men erhöll istället Norge.

Före livet som soldat

Magnus föddes i Vimmerby stadsförsamling, Kalmar län, i februari 1776, som Jonas Hoffmans och Maria Danielsdotters andra barn. Han bodde med föräldrarna i staden till någon gång 1788-1794, då fadern, han själv samt systrarna Anna Cajsa och Maria är strukna ur husförhörslängden utan uppgifter om vart de tagit vägen.

1805 är Magnus dräng i Toletorp, Södra Vi. Det finns inga flyttningslängder för orten för den här perioden, varför det är osäkert om han kom dit från födelsestaden Vimmerby eller varit på andra platser däremellan.

Med Ingrid Svensdotter, som är piga i Toletorp, får han i juni 1805, några månader innan de gifter sig, en dotter, Stina Greta. De tre flyttar till Vimmerby där de bor under 1806, innan Magnus tar värvning vid Kalmar Regemente. Under de tio åren som soldattorpare, mellan alla krig, får paret ytterligare fyra barn.

När Magnus antogs som indelt soldat den 14 januari 1807 ersatte han Måns Jonsson Borg, som därmed den 14 juni 1807 får förflyttning till Södra Vi, antagligen för att bli korpral, då förflyttning ofta innebar en befordran.

Sverige var som sagt ett fattigt land och att ta värvning var ett sätt för fattiga att, om det var fredstider, och om än till låns, få ett litet torp att bo i och en bit mark att odla.
I General Mönstrings Rulla är Magnus inskriven som soldat nummer 240, Måns Andersson Hoffman i soldattorp 102, Bråntorpet i Gebo, Vimmerby socken, Seveds härad, Kalmar län. Gebo, Gissemåla och Åkemåla rote. Korpralskap 5, avdelning 3.

Kalmar regemente, I 20 (1623-1893) och I 21 (1893-1927), härstammar från 1500-talets småländska fotfolk som organiserades i ett regemente 1623. Från 1797 vapenövades Kalmar regemente på Hultsfreds slätt. Förbandet ändrade 1893 beteckning till I 21 och flyttade in i kaserner i Eksjö 1918.

Kompanierna samlades vanligtvis korpralsvis för att marschera till kompaniets samlingsplats där de blev inspekterade av kompichefen. Efter inspektionen marscherade kompaniet till Hultsfrds slätt, något som kunde ta ett par tre dagar.

1807 tar Magnus tar värvning.
- 1805-1810 - Krig mot Frankrike.
- 1808-1809 - Krig mot Danmark, Frankrike och Ryssland.
- 1810-1812 - Krig mot England.
- 1813-1814 - Karl XIV Johans krig mot Napoleon.
- 1814 - Krig mot Norge
1817 får Magnus avsked.

Periodens historia

I slutet av april 1808 besatte ryssarna Gotland, varför en bataljon från Kalmar regemente snabbt måste ta sig dit. På den tiden betydde det marsch till Karlskrona, varifrån de skeppades den 11 maj. Inga strider förekom utan ryssarna lämnade Gotland efter förhandlingar, utan att ett enda skott avfyrats.

Kvaliteten på de svenska officerarna var dålig och de svenska soldaterna var dåligt tränade för krig, men de många krigen gjorde att soldaterna var väl anpassade till livet i fält och slogs oftast tappert.

Under slutskedet av finska kriget 1808-09 skulle svenskar landstiga för att jaga bort ryssarna som ockuperade Västerbotten. Carl von Döbelns förslag att genomföra operationen i Ratan i stället för i Härnösand, skulle öka chanserna att hinna innan förnödenheterna tog slut. En landstigning i Härnösand skulle kräva mer uthållighet, varför man medvetet tog risken att möta ryssarnas huvudkår.

Vid en landstigning vid Ratan skulle överraskningsmomentet vara avgörande, men när den svenska landstigningsstyrkan anlände till hamnen i Ratan den 17 augusti låg dimman tät, varför varnande trumsignaler och skott ljöd för att undvika kollisioner. Ryssarna kunde därför knappast undvika att höra vad som var på gång.

Tidigt på morgonen den 19 augusti utbröt skottlossning vid Sävar söder om Umeå. Slaget blev ett av det finska krigets blodigaste slag, med svenska förluster på 850 man varav 400 dödade och för ryssarna 1600 man varav 600 dödader. Slaget vanns trots dessa siffror av ryssarna.

De svenska landstigningstrupperna var samlade vid hamnen i Ratan dagen efter slaget för att embarkera och dra sig tillbaka då ryssarna anföll. De svenska skeppen öppnade eld mot de anfallande ryssarna, och det sköts så mycket att större delen av byn var sönderskjuten efteråt. Detta skulle bli det sista slaget på svensk mark.
Den 17 september, några veckor efter slaget vid Sävar och Ratan, slöts fred i Fredrikshamn där Sverige förlorade Finland, det vill säga en tredjedel av landets territorium och en fjärdedel av dess befolkning.

1812 ockuperades svenska Pommern av fransmännen. Ryssland lovade militär assistans vid en svensk införlivning av Norge, mot en gemensam aktion mot Frankrike. Dessa planer stoppades av Napoleons tåg mot Moskva. England och Preussen stödde Sveriges Norge-planer. I april 1813 avseglade regementet från Karlskrona med linjeskeppet Manligheten till Stralsund för att medverka i fälttåg i Tyskland. Den svenske kronprinsen Bernadotte, ledde den tredje armen, Nordarmén, med cirka 150 000 man.
Nordarmén deltog i slaget vid Leipzig den 16-19 oktober 1813, kallat 'den stora folkslakten', men Bernadotte verkade avsiktligt spara de svenska förbanden inför invasionen av Norge.

I december drog sig Napoleon tillbaka över Rhen, men kapitulerade först i april 1814, efter att de allierades armeér företagit en regelrätt invasion av Frankrike. Bernadotte passade under den tiden på att använda Nordarmén för att besegra Danmark, som gav upp Norge till Sverige i freden vid Kiel i januari 1814. Man kan säga att Ryssland lät Sverige inta Norge som ersättning för Finland och hjälpen mot Napolen, och att Sverige bytte svenska Pommern mot Norge med Preussen.

Norrmännen ville inte acceptera beslutet i Kiel, varför svenskarna tvingades marschera till Norge. Sveriges sista skott i krig avlossade vid Rakkestads kyrka den 6 aug 1814.

Kanske avlossades det av Magnus Hoffman från Vimmerby.

Efter livet som soldat

Magnus är bara drygt 40 år när han med orden 'döv, får avsked' beviljas avsked vid Generalmönstringen 1817. Den indelte soldaten gick annars i regel i pension vid 50 års ålder, efter 25- 30 års tjänstgöring, om han inte hade råkat ut för en skada eller sjukdom. Vid 50 års ålder var man oftast "gammal och orkeslös".
När Magnus fått avsked måste familjen lämna soldattorpet och hamnar istället under ett par år i Djurstorp utanför Vimmerby, innan man flyttar till Grindstugan vid Hjorteds säteri senhösten 1820. I Hjorted får de 1821 en dotter, Anna Maria, innan de flyttar vidare.

Enligt utflyttningslängden för Hjorted begav sig familjen till Vissefjärda 1822, en plats Magnus kan ha marscherat förbi när Kalmar Regemente varit på väg till Karlskrona för utskeppning. De verkar inte vara med i husförhörslängden, kanske för att vistelsen varit så kort att de inte hunnit skrivas in innan de flyttat vidare, denna gång antagligen tillbaka till Vimmerby stad som både Magnus och Ingrid skulle leva resten av sina liv i.

När Magnus dör i april 1839 bor han med hustru och deras yngsta barn Otto i Norra kvartet No 14 i Vimmerby. Änkan, Ingrid, flyttar till Östrabergs backstuga och Otto flyttar till Tuna där hans bröder Carl och Eric redan befinner sig som skomakarlärlingar sedan några år. Carl och Otto drunknar i december 1840.

Om Magnus syskon huvudsakligen flyttade till Västervik, var det för hans barn Tuna, varifrån deras farfar, Jonas Nilsson Hoffman, kommit, som gällde
Hans hustru avled under ett besök hos Anna Catharina i Tuna 1842. 1845 avled även dottern Anna Maria på besök i Tuna, 23 år gammal. Bröderna Carl och Otto drunknade 1840 i Tuna där de var skomakarlärlingar, 24 och 16 år gamla. Både Anna Catharina och Eric skaffade familj och levde sina liv i Tuna


Källor för historiska fakta:
Between the Imperial Eagles - Swedens Armed Forces during the Revolutionary and the Napoleonic Wars 1780-1820. Armemuseum Meddelande 58-59 [Abrahamssons Tryckeri AB, Karlskrona 2000]
Svenska slagfält [Wahlström och Widstrand ]
Soldatregistret i Småland, Eksjö museum. Elisabeth Leek.
Vimmerby-Hultsfreds släktforskarförening.
Kungl. Kalmar Regemente på Hultsfreds slätt 1685-1918 av Rune Frode



Gifte och barn

Gift 1805-10-13 i Södra Vi (H) [3]

Ingrid Svensdotter. Född 1777-06-25 i Älgshult, Södra Vi (H). [4]
Döpt 1777-06-29 i Södra Vi (H). [4]
Död 1842-10-20 i Hagsjölid, Väderum, Tuna (H). [5]
Begravd 1842-10-30 på Tuna kyrkogård, Tuna (H). [5]

Stina Greta Hoffman. Född 1805-06-14 i Södra Vi (H). [6]
Döpt 1805-06-16 i Södra Vi (H). [6]
Död 1874-01-28 i Södermalm, Västervik (H). [7]

Anna Catharina Hoffman. Född 1807-12-27 i Bråntorpet, Gebo, Vimmerby lfs (H). [8]
Döpt 1808-01-01 i Vimmerby (H). [8]
Död 1880-05-01 i Strömserum, Väderum, Tuna (H). [9]
Begravd 1880-05-09 i Tuna (H). [9]

Jonas Magnus Hoffman. Född 1810-11-18 i Bråntorpet, Gebo, Vimmerby lfs (H). [10]
Döpt 1810-11-25 i Bråntorpet, Gebo, Vimmerby lfs (H). [10]
Död 1810-12-08 i Bråntorpet, Gebo, Vimmerby lfs (H). [11]
Begravd 1810-12-16 i Vimmerby (H). [11]

Jonas Petter Hoffman. Född 1812-08-06 i Bråntorpet, Gebo, Vimmerby lfs (H). [12]
Döpt 1812-08-09 i Vimmerby sfs (H). [12]
Död ....-..-...

Carl Magnus Hoffman. Skomakardräng.
Född 1816-03-02 i Vimmerby lfs (H). [13]
Döpt 1816-03-10 i Vimmerby (H). [13]
Död 1840-12-05 i Rosenlund, Christersnäs, Tuna (H). [14]
Begravd 1840-12-13 i Tuna (H). [14]

Eric Hoffman. Skomakare.
Född 1818-07-19 i Vimmerby lfs (H). [15]
Döpt 1818-07-26 i Vimmerby (H). [15]
Död 1856-08-01 i Spånghult, Tuna (H). [16]
Begravd 1856-08-10 i Tuna (H). [16]

Anna Maria Hoffman. Född 1821-09-09 i Grindstugan, Hjorted säteri, Hjorted (H). [17]
Döpt 1821-09-16 i Hjorted (H). [17]
Död 1845-04-05 i Söderstugan, Örsåsa, Södra Vi (H). [18] [19]
Begravd 1845-04-13 i Tuna (H). [18] [19]

Otto Hoffman. Skomakardräng.
Född 1824-05-30 i Vimmerby (H). [20]
Döpt 1824-06-06 i Vimmerby (H). [20]
Död 1840-12-05 i Rosenlund, Christersnäs, Tuna (H). [14]
Begravd 1840-12-13 i Tuna (H). [14]

 
Magnus Hoffman. Född 1776-02-22 i Vimmerby sfs (H). [1] Död 1839-04-10 i Vimmerby sfs (H). [2] Soldat.
f Jonas Nilsson. Född 1745-11-06 i Bredshult, Tuna (H). [21] Död ....-..-...    
 
   
 
m Maria Danielsdotter. Född 1746-06-22 i Järeda (H). [22] Död 1828-09-26 i Vimmerby sfs (H). [23] mf Daniel Sunesson. Född 1717. [24] mff sune nilsson.
 
mm Annika Eriksdotter. Född 1723. [24]  
 

Källor

  1. Vimmerby sfs, C:5 p 202
  2. Vimmerby sfs, C:6 p 382
  3. Södra Vi, C:4 p 382
  4. Södra Vi, C:3 p 235
  5. Vimmerby sfs, C:6
  6. Södra Vi, C:4 p 31
  7. PLF CD 01
  8. Vimmerby sfs, C:5 p 594
  9. Tuna, B:3
  10. Vimmerby sfs, C:5 p 624
  11. Vimmerby sfs, C:5 p 878
  12. Vimmerby sfs, C:5 p 646
  13. Vimmerby sfs, C:5 p 670
  14. Tuna, C:3 p 389
  15. Vimmerby sfs, C:5 p 684
  16. Tuna, C:5 p 297
  17. Hjorted, C:3
  18. Södra Vi, C:5 p 659
  19. Södra Vi, C:6 p 138
  20. Vimmerby sfs, C:5 p 762
  21. Tuna, C:1 p 180
  22. Järeda, C:1 p 127
  23. Vimmerby sfs, C:6 p 296
  24. Husförhörslängd

Personregister    Efternamnsregister    Ortsregister